AlphaTauri-coureur Pierre Gasly, van zero naar hero!

Pierre Gasly moest vorig jaar (2019) na de zomerstop het Red Bull-stuurtje afgeven aan Alexander Albon. De resultaten waren volgens de Red Bull-teamleiding ondermaats. Zodoende werd de Fransman teruggeplaatst bij het toenmalige Toro Rosso. Sinds die periode stond Gasly tweemaal op het podium, waaronder eenmaal als winnaar van de Italiaanse Grand Prix.

AlphaTauri-coureur Pierre Gasly, van zero naar hero!
© Getty Images/Red Bull Contentpool

De carrière van een Formule 1-coureur gaat niet altijd over rozen, van zero naar hero gaan en weer andersom gebeurd geregeld. Pierre Gasly kent deze weg, nadat hij vorig jaar teamgenoot van Max Verstappen was bij Red Bull Racing, werd hij halverwege het seizoen teruggezet naar het toenmalige Toro Rosso, vanwege tegenvallende prestaties. Vanaf dit punt heeft de Fransman hard gewerkt om zijn zelfvertrouwen terug te krijgen en stuwt daarmee zichzelf en het team naar ongekende hoogtes, zoals het winnen van de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza.

Gasly werd in 2014 officieel Red Bull-junior. In de Formule Renault 3.5 serie werd hij 2e in het kampioenschap achter een ander Red Bull-junior Carlos Sainz. In 2016 toen Pierre Gasly voor het 3e jaar aan het F2 kampioenschap(destijds GP2) meedeed, pakte hij de titel. Normaliter stroomt de kampioen door naar het Formule 1-circus, maar voor de Fransman was er een ander plan in de maak. Gasly werd de kans geboden om in de Japanse Formule 1 te rijden, genaamd Super Formula. Daar pakte hij 2 overwinningen voordat hij tijdens de Grand Prix van Maleisië werd ingebracht in de Formule 1 ter vervanging van huidige teamgenoot Daniil Kvyat.

Lees hieronder verder

Scuderia Toro Rosso

Het eerste volledige jaar(2018) van Gasly in de Formule 1 mag redelijk succesvol genoemd worden. Met een 4e plek in Bahrein en nog een 6e plek in Hongarije zorgde hij ervoor dat hij ook binnen de koningsklasse van de autosport begon op te vallen.

Photo credit: © Getty Images/Red Bull Contentpool

Red Bull Racing

De stap naar het grotere zusterteam Red Bull Racing, als vervanging van de naar Renault vertrekkende Daniel Ricciardo, was dan ook op het moment logisch. Zou Gasly dan degene zijn die Max Verstappen kan pushen tot het volgende niveau? De werkelijkheid bleek toch anders te zijn. Daar waar Max Verstappen bijna elke race binnen de top 3 werd afgeleverd, had Gasly het mentaal erg zwaar.

De aandacht van een topteam en de daarbij behorende druk zorgde voor tegenvallende resultaten. Op Silverstone haalde Gasly zijn beste finishplek binnen in zijn tijd bij Red Bull, namelijk een 4e plek. Los van zijn finishplek, werd Gasly hier en daar op een ronde gezet door zijn Nederlandse teamgenoot. Iets wat ook de teamleiding van Red Bull zich zorgen over maakte. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt na de Grand van Hongarije in 2019. Alexander Albon kwam in het zitje van Pierre, die op zijn beurt de weg terug maakte naar het team van Toro Rosso. De Fransman toonde mentale weerbaarheid door in de Grand Prix van Brazilië 2e te worden in een dragrace met Lewis Hamilton in de laatste paar honderd meter voor de finish.

Scuderia AlphaTauri

Nu Gasly terug is bij AlphaTauri lijkt hij weer zich volledig te ontpoppen tot een echte racer. Hij lijkt dan ook beter te gedijen onder de leiding van Franz Tost. Het kleinere team tot grotere hoogtes brengen lijkt hem beter te passen dan een topcoureur die om overwinningen vecht. Wie weet wat in het vat zit en of Gasly de volgende stap wellicht op een later moment alsnog kan maken.

Photo credit: © Getty Images/Red Bull Contentpool

Vooralsnog loopt het huidige seizoen bovenverwachting. Gasly eindigt geregeld in de top 9 dit seizoen. Het hoogtepunt is duidelijk; De overwinning in Italië op het circuit van Monza! In een spectaculaire race met een bloedstollend einde waarbij Carlos Sainz de druk er vol op had staan bij Gasly, hield hij het hoofd koel en pakte hij zijn allereerste zege. Aan het talent heeft het volgens de kenners nooit gelegen. Nu het einde van het seizoen nadert kan Gasly alleen nog maar doen wat hij het hele seizoen al doet, presteren. Waar zijn plafond dan ligt bepaalt hij zelf.

AlphaTauri heeft gisteren (woensdag) bekend gemaakt door te willen gaan met Pierre Gasly. De Fransoos heeft bijgetekend tot en met het seizoen van 2021. "Ik kom nog een jaar keer in het wit uit. We hebben het beste nog niet zien", zei Gasly in een reactie op zijn contractverlenging.

Gerelateerde onderwerpen Formule 1AlphaTauriF1 nieuws 2020Formule 1 2020Formule 1 2021Pierre GaslyRed Bull F1Toro Rosso
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:00 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:30
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
16:10 - 18:10
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.