VT1uitslag
VT2 3 jul - 15:00
VT3 4 jul - 12:00
QUALI 4 jul - 15:00
RACE 5 jul - 15:10

'Alle financiële stappen van Williams waren vooraf gepland'

'Alle financiële stappen van Williams waren vooraf gepland'
© Williams F1

Williams F1 heeft voldoende geld om tot in 2021 uit te houden. Dat schrijft Forbes op basis van verkregen informatie van een persoon die bekend is met de onderhandelingen over de verkoop van een aandeel.

Het Formule 1- team Williams leek op sterven na dood. De prestaties in 2019 waren beschamend voor de oud-kampioenen, die overigens op Ferrari na de meeste wereldtitels ooit wist binnen te slepen. Een niet genoemde bron sprak met Christian Sylt van Forbes en liet weten dat de financiële stappen die de afgelopen periode bekend werden deel uit maakten van een plan.

Het formele verkoopproces wat Williams vorige maand aankondigde, zorgde voor speculaties. Williams zou uit eindelijk 'doodbloeden', zo was de algemene aanname. Maar dat is niet het geval. Zo blijkt uit een publicatie van Forbes.

Williams eindigde in 2018 en 2019 als laatste in het kampioenschap voor constructeurs. In plaats van te hopen op een ommekeer in de prestaties, nam het team twee belangrijke stappen om de cashflow te vergroten.

De eerste stap was de verkoop van een belang van 75% in de divisie Advanced Engineering die de F1-knowhow van het team toepast op andere industrieën. Dit belang werd in december 2019 verkocht voor 56,2 miljoen dollar. Het leverde het team een netto-opbrengst van ongeveer 35,5 miljoen dollar.

De tweede stap volgde een paar maanden later toen Michael Latifi (Iraans-Canadees zakenman en miljardair) een consortium leidde dat de schuld van Williams herfinancierde en het een injectie van 45 miljoen dollar gaf. "Dat gaf de financiering voor 2019 in totaal en tot in 2021", zegt de bron tegen Forbes.

Ondanks dat de financiële manoeuvres en de verkoop reactie leken op de economische toestand in de wereld, maken ze deel uit van een doordacht plan dat teruggaat tot begin 2019.

"Williams had een heel moeilijk 2018 achter de rug en was zich er terdege van bewust dat 2019 slecht was begonnen. Als je (winter)tests voor het seizoen en je eerste races een bepaalde kant opgaan, weet je medio maart of je middenveld wordt, vooraan of helemaal achteraan", aldus de anonieme bron tegenover Forbes. "Helaas viel het kwartje de verkeerde kant op, dus wist Williams dat er actie moeten worden ondernomen. Het moest hierover een langetermijnvisie hebben en dat is precies wat het heeft gedaan."

Williams F1 heeft in het verleden 9 wereldtitels behaald. Alleen Ferrari heeft meer eretitels op naam staan, namelijk 16. De derde constructeur in het lijstje is McLaren met acht titels.

  1. Ferrari - 16 wereldtitels
  2. Williams - 9
  3. McLaren - 8
  4. Lotus - 7
  5. Mercedes - 6
  6. Red Bull - 4

Door: Ries Boogert0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op deze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen lezen.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of wordt het toch weer Lewis Hamilton, of misschien toch een ander? Volg hier het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws.
In 2020 gaat Rinus VeeKay voor het team van Ed Carpenter Racing debuteren in de IndyCar Series. Er wordt veel van de jonge Hoofddorper verwacht.

Wil je op het nieuws van MotorsportZ reageren? Maak dan een MSZ-account aan.