Albon snelste in verregende VT1, Verstappen geen tijd

Alexander Albon heeft de snelste tijd laten noteren tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Max Verstappen kon geen tijd laten vastleggen en eindigde op de negentiende plek van de tijdenlijst, nog voor wereldkampioen Lewis Hamilton.

Albon snelste in verregende VT1, Verstappen geen tijd
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Het was nat, om maar niet te zeggen kletsnat, tijdens de eerste vrije training in Brazilië. De eersten die het erop waagden - onder luidt gejuich van de Braziliaanse fans - waren de Ferrari-rijders. Ze reden lieten geen rondetijden noteren, maar probeerde wel de full wets van Pirelli uit op het afvalt van Autódromo José Carlos Pace. Na Vettel en Leclerc probeerden ook de Alfa Romeo-rijders, Kimi Räikkönen en Antontio Giovinazzi het natte asfalt uit. Maar na 12 minuten was het weer helemaal stil in São Paulo.

De kans dat het op zaterdag ook regent is een stuk kleiner, dan wat voor vandaag voorspeld is. En zondag zal - volgens de laatste weersvoorspellingen - helemaal droog zijn. Dus we kunnen ons opmaken voor een droge race, en dus geen herhaling van 2016.

Na vijftien minuten - in deze eerste vrije training - stopte het met regenen, althans, er viel minder regen dan voorheen. En dat was aanleiding voor de teams om de pitstraat deels droog te maken met allerlei mogelijkheden en trekkers. De vijfde die zich op het asfalt vertoonde was Romain Grosjean en hij werd gevolgd door Toro Rosso-rijder Pierre Gasly. Ook zij probeerden de baan een beetje te verkennen. Vervolgens gingen er steeds meer coureurs richting de natte baan in São Paulo.

De eerste die een rondetijd liet noteren was McLaren-coueur Carlos Sainz. De Spanjaard liet een tijd vastleggen van 1:23.689, maar zou niet de snelste tijd worden in de Braziliaanse VT1 van 2019. Op datzelfde moment denkt Bottas te weten - iets wat hij over de boardradio bekendmaakt - dat het mogelijk tijd is voor de intermediates van Pirelli. Maar niemand waagde zich daaraan, althans voorlopig niet.

Na iets meer dan 30 minuten in deze vrije training waren er nog drie coureurs die nog geen meter hadden gereden en dat waren de Red Bull-coureur, Max Verstappen en Alexander Albon en Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Pas na 36 minuten kwam Max Verstappen in actie en reed zijn eerste ronde - in VT1 - op Autódromo José Carlos Pace. De andere twee genoemden - Alex Albon en Lewis Hamilton - volgden snel, ook al bleef het bij een verkennende ronde, op de intermediates. Maar ook zij keerden terug naar de pits, zonder echt bijzonder dingen te kunnen doen.

Met nog iets meer dan dertig minuten op de klok gingen de rondetijden langzaam maar zeker steeds sneller naar beneden. Vettel liet een 1:17.041 noteren en was daarmee voorlopig de snelste op de baan. De baan droogte steeds meer op, en dat resulteerde in snellere rondetijden, maar dat ging niet vanzelf. Hier en daar probeerden coureurs de snelste tijd - die op dat moment nog op naam stond van Vettel - aan te vallen, maar dat lukte niet echt.

Met nog ongeveer 26 minuten op de klok was het Valtteri Bottas die de snelste tijd verbeterde. De Finse Mercedes-coureur liet een tijd vastleggen van 1:16.693, en was daarmee 'slechts' iets minder dan een halve seconde sneller dan Sebastian Vettel, die op dat moment de tweede tijd in handen had. De enige van de topteams die het nog eens ging proberen was Alexander Albon. De Red Bull-rijder ging naar buiten op de intermediates en liet een tijd van 1:16.399 noteren, die goed genoeg was voor de eerste plek op de tijdenlijst.

Zouden Max Verstapen en Lewis Hamilton ook nog naar buiten komen, nadat ze eerder in de sessies een enkele installtie ronde hadden gereden? Het antwoord daarop was voorlopig 'nee'. Albon verbeterde zijn tijd opnieuw en stelde de snelste tijd scherper met een 1:16.142. Met nog iets meer dan vijf minuten op de klok besloot ook Max Verstappen dan ook een tijd neer te zetten, en de Nederlander ging naar buiten op de soft banden. Maar dat zou uiteindelijk geen succes blijken, want Verstappen ging in de rondte, maar bleef uit de banden. Maar zijn teamgenoot Albon reed zijn Red Bull-RB15 in de bandenstapel. Einde oefening en einde eerste vrije training, want er hing een rode vlag.

De tweede vrije training voor de Braziliaanse Grand Prix begint om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Uitslag VT1 GP Brazilië

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!


Formule 1 podcast

GP Abu Dhabi 2019 - Nabeschouwing: Hamilton en Verstappen sluiten jaar in stijl af.
Klik en beluister

Volgende F1 Grand Prix
GP Australië
vrijdag 13 maart 2020
02:00 - 03:30Eerste vrije training
06:00 - 07:30Tweede vrije training
zaterdag 14 maart 2020
04:00 - 05:00Derde vrije training
07:00 - 08:00Kwalificatie
zondag 15 maart 2020
06:10 - 08:10Race
Welkom bij MotorsportZ. Wij brengen je dagelijks het laatste Formule 1- en Max Verstappen nieuws. Daarnaast houden we je ook op de hoogte over:

Copyright© 2016-2019 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.