Vooruitblik DTM Assen 2019: Hoe staan de zaken ervoor in DTM?

Dit weekend strijkt het DTM-circus neer in Nederland voor de vijfde ronde van het kampioenschap, maar waar in voorgaande jaren steevast naar de Zandvoortse duinen werd afgereisd moeten autosportliefhebbers dit weekend het circuit van Assen in hun routeplanner invoeren. Het is voor het eerst dat de Duitse toerwagenklasse een bezoek brengt aan het Drentse circuit.

Vooruitblik DTM Assen 2019: Hoe staan de zaken ervoor in DTM?
© DTM Media

Het is een opwindend jaar voor de DTM. Na jarenlang meegestreden te hebben in het kampioenschap zwaaide Mercedes aan het einde van 2018, met het kampioenschap in de hand, af. Hoe jammer dit ook was, het bood kansen voor andere fabrikanten. Aston Martin hapte toe en is tot nu toe een zeer gewaardeerde speler in het kampioenschap, al is het vooralsnog wachten op echt goede resultaten van de Britse fabrikant. Daarnaast werd het motorreglement grondig aangepast. Helemaal volgens de downsize-trend verdwenen de grote V8-motoren en rijden de bolides nu in het rond met 4 cilinder 2.0-liter turbomotoren. Geen reden voor paniek bij de fans of bij de coureurs, deze motoren zijn met 620 pk een stuk krachtiger dan de vorige generatie. Daarnaast wil de organisatie van de DTM meer nieuwe locaties bezoeken, Zandvoort inruilen voor Assen is daarbij een kleine eerste stap.

Waar Aston Martin het tot nu toe moet doen met strijden in het middenveld, daar delen Audi en BMW de lakens uit wanneer het gaat om de ereplaatsen. Tot nu toe worden de overwinningen dit jaar keurig verdeeld door de twee grootmachten; 4 overwinningen voor Audi, 4 overwinningen voor BMW.

[tekst gaat verder onder de foto]

Vaak zijn het de vertrouwde gezichten op het podium. René Rast presteert al een aantal jaren uitstekend in de DTM, met als hoogtepunt de titel in 2017. Dit jaar raast de Duitser af op zijn tweede titel, met drie overwinningen uit de eerste acht races als sterke wapenfeiten. Verwacht werd dat Marco Wittmann zijn grootste concurrent zou worden in de strijd om de titel. De BMW-rijder pakte dit seizoen al twee overwinningen, maar door een aantal pechgevallen heeft Wittmann een achterstand van meer dan 50 punten op Audi-rijder Rast.

Positieve verrassingen vormen dit jaar Nico Müller en Phillip Eng. De Zwitserse Audi-rijder Müller pakte dit jaar in Misano zijn eerste overwinning van het jaar en vormt tot nu toe de grootste uitdager van Rast. Phillip Eng zit hem echter op de hielen. Na een moeizame campagne in 2018 hield BMW vertrouwen in de Oostenrijker, wat tot nu toe meer dan gerechtvaardigd blijkt. Eng neemt de derde plaats in het kampioenschap in, met als hoogtepunt een overwinning in Zolder.

Veel Nederlandse fans hopen op een goed resultaat voor Robin Frijns. De Nederland sloot afgelopen weekend zijn Formule E campagne af met een klinkende zegen in New York. De Limburger hoopt dit weekend in zijn thuisrace een dergelijk huzarenstukje te herhalen. Frijns heeft een goed gevoel over het circuit van Assen: "Het is een gaaf circuit, de snelheden liggen erg hoog. Zeker nu we door de nieuwe turbomotoren in de DTM meer vermogen hebben zal het circuit een uitdaging worden", aldus de Nederlandse hoop. "Ik hoop natuurlijk op veel publiek, en dat ik de bezoekers na afloop van de race vanaf het podium kan zien. We begonnen het jaar erg sterk, ik hoop dat we dit weekend sterke resultaten kunnen neerzetten."

[tekst gaat verder onder de foto]

Mogelijk wordt Frijns daarbij geholpen door de weersomstandigheden. De Audi-rijder staat bekend als een heuse regenspecialist en vooral voor de zaterdag zijn de weersvoorspellingen niet al te best te noemen. Regen of niet, de DTM staat dit jaar garant voor spektakel. Gezien de historie van het circuit van Assen zal dat dit weekend ongetwijfeld het geval zijn.

De eerste vrije training voor het DTM-weekend in Assen begint op vrijdag om 13:00 uur en het belooft een ontzettend spannend raceweekend te worden.

Gerelateerde onderwerpen DTMDTM Assen 2019TT-Circuit Assen
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:30 - 12:30
Tweede vrije training
15:00 - 16:00
zaterdag 17 april
Derde vrije training
12:00 - 13:00
Kwalificatie
15:00 - 16:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.