Home DTM

Vooruitblik DTM Assen 2019: Hoe staan de zaken ervoor in DTM?

Dit weekend strijkt het DTM-circus neer in Nederland voor de vijfde ronde van het kampioenschap, maar waar in voorgaande jaren steevast naar de Zandvoortse duinen werd afgereisd moeten autosportliefhebbers dit weekend het circuit van Assen in hun routeplanner invoeren. Het is voor het eerst dat de Duitse toerwagenklasse een bezoek brengt aan het Drentse circuit.

Vooruitblik DTM Assen 2019: Hoe staan de zaken ervoor in DTM?
© DTM Media

Het is een opwindend jaar voor de DTM. Na jarenlang meegestreden te hebben in het kampioenschap zwaaide Mercedes aan het einde van 2018, met het kampioenschap in de hand, af. Hoe jammer dit ook was, het bood kansen voor andere fabrikanten. Aston Martin hapte toe en is tot nu toe een zeer gewaardeerde speler in het kampioenschap, al is het vooralsnog wachten op echt goede resultaten van de Britse fabrikant. Daarnaast werd het motorreglement grondig aangepast. Helemaal volgens de downsize-trend verdwenen de grote V8-motoren en rijden de bolides nu in het rond met 4 cilinder 2.0-liter turbomotoren. Geen reden voor paniek bij de fans of bij de coureurs, deze motoren zijn met 620 pk een stuk krachtiger dan de vorige generatie. Daarnaast wil de organisatie van de DTM meer nieuwe locaties bezoeken, Zandvoort inruilen voor Assen is daarbij een kleine eerste stap.

Waar Aston Martin het tot nu toe moet doen met strijden in het middenveld, daar delen Audi en BMW de lakens uit wanneer het gaat om de ereplaatsen. Tot nu toe worden de overwinningen dit jaar keurig verdeeld door de twee grootmachten; 4 overwinningen voor Audi, 4 overwinningen voor BMW.

[tekst gaat verder onder de foto]

Vaak zijn het de vertrouwde gezichten op het podium. René Rast presteert al een aantal jaren uitstekend in de DTM, met als hoogtepunt de titel in 2017. Dit jaar raast de Duitser af op zijn tweede titel, met drie overwinningen uit de eerste acht races als sterke wapenfeiten. Verwacht werd dat Marco Wittmann zijn grootste concurrent zou worden in de strijd om de titel. De BMW-rijder pakte dit seizoen al twee overwinningen, maar door een aantal pechgevallen heeft Wittmann een achterstand van meer dan 50 punten op Audi-rijder Rast.

Positieve verrassingen vormen dit jaar Nico Müller en Phillip Eng. De Zwitserse Audi-rijder Müller pakte dit jaar in Misano zijn eerste overwinning van het jaar en vormt tot nu toe de grootste uitdager van Rast. Phillip Eng zit hem echter op de hielen. Na een moeizame campagne in 2018 hield BMW vertrouwen in de Oostenrijker, wat tot nu toe meer dan gerechtvaardigd blijkt. Eng neemt de derde plaats in het kampioenschap in, met als hoogtepunt een overwinning in Zolder.

Veel Nederlandse fans hopen op een goed resultaat voor Robin Frijns. De Nederland sloot afgelopen weekend zijn Formule E campagne af met een klinkende zegen in New York. De Limburger hoopt dit weekend in zijn thuisrace een dergelijk huzarenstukje te herhalen. Frijns heeft een goed gevoel over het circuit van Assen: "Het is een gaaf circuit, de snelheden liggen erg hoog. Zeker nu we door de nieuwe turbomotoren in de DTM meer vermogen hebben zal het circuit een uitdaging worden", aldus de Nederlandse hoop. "Ik hoop natuurlijk op veel publiek, en dat ik de bezoekers na afloop van de race vanaf het podium kan zien. We begonnen het jaar erg sterk, ik hoop dat we dit weekend sterke resultaten kunnen neerzetten."

[tekst gaat verder onder de foto]

Mogelijk wordt Frijns daarbij geholpen door de weersomstandigheden. De Audi-rijder staat bekend als een heuse regenspecialist en vooral voor de zaterdag zijn de weersvoorspellingen niet al te best te noemen. Regen of niet, de DTM staat dit jaar garant voor spektakel. Gezien de historie van het circuit van Assen zal dat dit weekend ongetwijfeld het geval zijn.

De eerste vrije training voor het DTM-weekend in Assen begint op vrijdag om 13:00 uur en het belooft een ontzettend spannend raceweekend te worden.

Formule 1 kalender 2020: Download nu alvast de F1-kalender van 2020 in je mobiel, tablet en/of online-agenda. Helemaal GRATIS!0 reacties
Om te reageren heb je een MSZ-account nodig. Heb je nog geen account? Meld je dan aan.
MotorsportZ brengt je dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Iedere dag kun je op onze website het laatste F1-nieuws over Max Verstappen uit binnen- en buitenland lezen. Maar we houden je ook op de hoogte over het laatste IndyCar-nieuws en DTM-nieuws.

Wordt Max Verstappen in 2020 wereldkampioen of een andere F1-coureur? Of wordt het toch weer Lewis Hamilton? Je leest hier alles over het wereldkampioenschap van Formule 1.

Copyright© 2016-2020 - Niets van deze website mag zonder nadrukkelijke schriftelijke toestemming kopieerd worden of elders dan op het domein motorsportz.nl gebruikt worden.