Terugblik: Wat gebeurde er in de DTM vóór Zandvoort

Dit weekend is de DTM-klasse te gast op het circuit van Zandvoort. Na een zomerstop van ruim vier weken zal op het circuit in de duinen de zesde ronde van het seizoen 2017 verreden worden. Een goed moment om terug te blikken op wat er in de eerste helft van het seizoen gebeurde.

Terugblik: Wat gebeurde er in de DTM vóór Zandvoort
Foto: Mattias Ekström (Audi RS5 DTM) - Bron: DTM.com

Toen het seizoen op 6 mei losbarstte op het circuit van Hockenheim leek het erop dat Mercedes haar zaakjes het beste voor elkaar had. De gehele top drie op de startopstelling bestond namelijk uit bolides met een ster op de voorkant. In de eerste race verliep het echter allemaal verrassend moeizaam voor het merk uit Stuttgart. Pole sitter Lucas Auer won weliswaar zijn eerste race, maar moest ronden lang het gevecht aan met de BMW van Timo Glock.

Ook op de zondag leek Auer af te stevenen op een zege. Het regende die dag stevig in Hockenheim. De jonge Oostenrijker leek zijn zaakjes echter goed voor elkaar te hebben, totdat een grote fout van hemzelf roet in het eten gooide. De rijder in de roze Mercedes zag Jamie Green, Gary Paffet en Marco Wittmann in één klap voorbij komen. Jamie Green won uiteindelijk de race, maar Auer was alsnog de grote winnaar van het eerste DTM weekend met een voorsprong van ruim 10 punten in het kampioenschap.

Het tweede raceweekend vond plaats op de Lausitzring en weer was Lucas Auer de man in vorm. Wederom pakte het neefje van Gerhard Berger de pole en de overwinning in de eerste race. De eerste race betekende ook het eerste podium voor Audi rijder en rookie René Rast.

De Lausitzring is de laatste jaren normaal gesproken goed terrein voor de Audi rijders en dan vooral voor Jamie Green. Op de zaterdag viel de Brit tegen, maar dat maakte hij zondag goed door een comfortabele overwinning te scoren. Net als Auer was dat de tweede van zijn seizoen. Na de eerste twee weekenden leek de titelstrijd dan ook tussen Auer en Green te gaan.

In Boedapest leek Green een tik uit te gaan delen aan Auer. Een onverwachtse safety car gooide echter het gehele veld door elkaar heen. Green en Auer vielen allebei ver terug. Uiteindelijk pakte Paul di Resta een zeer verrassende zege voor Mercedes. De Schot had een matige kwalificatie gehad, waardoor hij als dertiende aan de race begon. De winst was daarom een grote meevaller voor Mercedes. Audi had die race stevig in handen tot de safety car, maar uiteindelijk finishte geen enkele Audi rijder die race op het podium. Op zondag nam het merk uit Ingolstadt echter revanche met een dikke 1-2. René Rast boekte zijn eerste overwinning in de DTM, voor teamgenoot Mattias Ekström.

BMW had nog geen enkele race gewonnen in 2017 toen het DTM circus neerstreek op het korte circuit van de Norisring voor de vierde ronde van het kampioenschap. De zaterdag werd echter een zeer dominante dag voor BMW. Bruno Spengler won met overmacht de eerste race van het weekend, die verreden werd onder natte omstandigheden. Mattias Ekström was die race de enige rijder in de top 6 die niet in een BMW reed. Op zondag maakte de Belg Maxime Martin het feestje compleet voor BMW door de tweede race te winnen. Het meest opvallende van dat weekend was de zeer zware crash tussen Mercedes rijder Gary Paffet en Audi rijder Mike Rockenfeller. Beide rijders konden echter relatief ongeschonden uitstappen.

Het laatste weekend voor de zomerstop vond plaats op het circuit van Moskou. Ook dit circuit is de laatste jaren zeer goed geweest voor de Audi rijders. Dat bewees René Rast tijdens de eerste race op zaterdag door een dikverdiende overwinning te scoren. De grootste verrassing van het seizoen vond echter tijdens de race op zondag plaats. Na enkele jaren afwezigheid was Maro Engel dit jaar teruggekeerd in de DTM bij Mercedes. De Duitse rijder was in al zijn jaren in de DTM nog nooit hoger geëindigd dan een zesde plaats, maar in een knotsgekke wedstrijd behaalde hij, tot ieders verrassing waaronder zijn eigen, zijn eerste overwinning in de DTM.

Opvallend is dat Mattias Ekström als leider in het kampioenschap de zomerstop in ging. De Zweed won namelijk dit seizoen nog geen enkele race. De Zweedse Audi rijder blinkt dit seizoen echter uit in constantheid. Tot viermaal toe finishte de rally-cross wereldkampioen op het podium, met nog vijf andere puntenfinishes. Stalgenoot René Rest zit hem echter op de hielen met een achterstand van slechts één puntje. Auer en Green konden hun sterke start van het seizoen geen gevolg met een aantal nul resultaten. De achterstand op het tweetal Ekström en Rast is echter nog niet groot. Door de grillige en verrassende races in de DTM ligt het kampioenschap nog steeds volledig open.

Aanstaand weekend - 18 t/m 20 augustus 2017 - wordt het seizoen voortgezet op Circuit Zandvoort en het belooft spannend te worden.

Gerelateerde onderwerpen DTMAudi DTMBMW DTMBruno SpenglerCircuit ZandvoortGary PaffettJamie GreenLucas AuerMarco WittmannMaro EngelMattias EkströmMaxime MartinMercedes DTMNorisringPaul di RestaRené Rast
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Emilia-Romagna
vrijdag 16 april
Eerste vrije training
11:00 - 12:00
Tweede vrije training
14:30 - 15:30
zaterdag 17 april
Derde vrije training
11:00 - 12:00
Kwalificatie
14:00 - 15:00
zondag 18 april
Race
15:00 - 17:00
Meer Emilia-Romagna GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.