Rinus VeeKay maakt zich op voor eerste optreden in 24-uursrace

Voor de allereerste keer in diens autosportloopbaan verschijnt Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout aan de start van een endurancewedstrijd. De 20-jarige Rookie of The Year van het IndyCar-seizoen 2020 vertrekt, samen met zijn drie teamgenoten, zaterdag vanaf de vijfde startplek.

Rinus VeeKay maakt zich op voor eerste optreden in 24-uursrace
© Rinus VeeKay PR

Het autosportseizoen in de Verenigde Staten wordt als vanouds afgetrapt met de befaamde 24-uursrace op de Daytona International Speedway, de Rolex 24. Deze wedstrijd maakt onderdeel uit van het WeatherTech Sports Car Championship, het kampioenschap dat ook bekend is onder de naam van organiserende bond IMSA.

IndyCar-coureur VeeKay is één van negen Nederlanders die aan de start verschijnt. De Hoofddorper, tegenwoordig woonachtig in Indianapolis, Indiana, trok op uitnodiging van het succesvolle DragonSpeed-team naar Daytona, Florida.

VeeKay bestuurt de bolide met startnummer 81. Hij deelt die wagen met Ben Hanley (36 jaar), Garrett Grist (25) en initiatiefnemer Rob Hodes (60). Grist en Hodes namen afgelopen zondag de kwalificatie voor hun rekening – zij reden de #81 gedurende de Motul Pole Award 100 naar de twaalfde stek in het algemeen klassement, wat een vijfde positie in de LMP2-klasse betekent. In die klasse rijdt ook Racing Team Nederland met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd, de persoonlijke sponsor van VeeKay.

Tijdens de 24-uurswedstrijd in Daytona, Florida, wordt er gebruik gemaakt van de legendarische oval van de Daytona International Speedway. Het gedeelte van de International Horseshoe (bochten één tot en met zes) en de Bus-Stop (bochten acht tot en met elf) zijn toegevoegd om het geheel een circuitrace-uiterlijk te geven. De zogenaamde ‘Sports Car Course’ is zodoende liefst 5,73 kilometer lang, naar schatting rijdt het winnende LMP2-team ruim achthonderd ronden.

De #81 DragonSpeed-bolide heeft eer hoog te houden. Vorig jaar won deze inschrijving de 24 uur van Daytona in de LMP2-klasse. VeeKay’s teamgenoot Hanley maakte in 2020 deel uit van het winnende kwartet.

Photo credit: © Rinus VeeKay PR

VeeKay heeft niet veel tijd gehad om zich aan te passen aan de Oreca 07-Gibson van DragonSpeed, maar wist desalniettemin snel zijn draai te vinden. “Het is natuurlijk eventjes wennen als je een IndyCar gewend bent, maar het bevalt me goed. In de voorbereiding heb ik ongeveer vijftig rondjes gereden. Dat is niet heel veel, maar het hoort erbij: je deelt de wagen met drie andere rijders en ook zij willen zich goed voorbereiden. Daarom moet je de tijd die er is, delen. Ik voel me op mijn gemak in de wagen en heb veel zin in mijn endurancedebuut!”

Vierentwintig uur wakker blijven is natuurlijk geen aanrader, weet VeeKay. “Meerdere mensen hebben mij geadviseerd om genoeg rust te pakken gedurende de race. Als rijder blijf je de wedstrijd natuurlijk wel volgen, maar je hebt geen controle over wat je teamgenoten doen”, doelt VeeKay op het feit dat nagelbijten langs de zijlijn weinig effect heeft op wat er op het circuit gebeurt.

“Het enige wat je in de hand hebt, zijn je eigen prestaties”, vervolgt de 20-jarige. “Wat betreft het resultaat zijn we afhankelijk van elkaar, maar ik heb vertrouwen in Ben, Rob en Garrett. Als team hebben we het doel om de race uit te rijden en gezien de trainingstijden hebben we kans om op het podium te eindigen. Natuurlijk wil ik de wedstrijd het liefste winnen, maar ik weet dat het een slijtageslag wordt.”

De Rolex 24 wordt zaterdagavond rond 21.45 uur Nederlandse tijd in gang gezet. De finish is logischerwijs precies 24 uur later, op zondagavond. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen via Ziggo Sport Racing.

[Bron: Ingezonden persbericht]

Gerelateerde onderwerpen Autosport24 uur van DaytonaDragonSpeedRinus van KalmthoutRinus VeeKayVeeKayZiggo Sport
Net binnen
Lees meer racenieuws
F1 Grand Prix 2021
Up Next
Bahrein
vrijdag 26 maart
Eerste vrije training
12:30 - 13:30
Tweede vrije training
16:00 - 17:00
zaterdag 27 maart
Derde vrije training
13:00 - 14:00
Kwalificatie
16:00 - 17:00
zondag 28 maart
Race
17:00 - 19:00
Meer Bahrein GP Volledige F1-kalender
Meer Formule 1 nieuws
MotorsportZ
MotorsportZ is een onafhankelijk platform waar sinds 2016 racenieuws wordt gepubliceerd. We schrijven over Formule 1, IndyCar en andere raceklassen.
Formule 1
MotorsportZ publiceert dagelijks het laatste Formule 1 en Max Verstappen nieuws. Bezoek onze website regelmatig en blijf op de hoogte over Max Verstappen en de Formule 1.

Hoe kun je de Formule 1 live volgen? Check: Formule 1 op TV
IndyCar Series
Op MotorsportZ wordt ook geschreven over Rinus VeeKay die in 2021 opnieuw in de IndyCar Series uitkomt voor het team van Ed Carpenter Racing.
Andere raceklassen


Naast F1 en Indy wordt er op MotorsportZ ook aandacht geschonken aan andere raceklassen. Formule 2, Formule 3, W-series, DTM, WEC en dergelijken.